Grote zorg bij Goudvishal over rol in toekomstig Luxor

Subsidie Goudvishal weg

Goudvishal houdt op te bestaan

Weeda tegen haar zin aan de slag voor de Goudvishal

Doek valt voor de Goudvishal

Goudvishal nodig als kraamkamer popmuziek  

Patstelling rond vervolg Goudvishal

Willemeen en Goudvishal: hoe verloopt het huwelijk

Goudvishal gaat toch verder in Willemeen

Goudvis gaat op in Luxor

Reddingsactie voor Goudvishal

We blijven strijden voor de subcultuen

Luxor Live: jammer als Goudvishal als podium verdwijnt

Goudvishal: met goede wil is fusie zo gefikst

Goudvishal houdt actie voor snelle oplossing

15.000 euro voor Goudvishal

Van Goudvishal naar Willemeen

Willemeen en
Goudvishal:
hoe verloopt het huwelijk?

Eind 2007 sloot de Goudvishal (al dan niet) noodgedwongen haar deuren. Nu Kultuurhuis Bosch (definitief?) gesloten is, is het onderwerp ‘podia’ in Arnhem een relevant en boeiend onderwerp. In april van afgelopen jaar blies de Willemeen nieuw levenslucht in de Goudvishal haar activiteiten. Hoe verloopt dit huwelijk, wat houdt het in en wat is er nou precies gebeurd? En ook niet onbelangrijk: houdt de Willemeen haar neus boven water?
In het laatste jaar van het bestaan van de Goudvishal was Jorrit Hompe programmeur op de Vijfzinnenstraat. Nu is hij als publiciteitsman verbonden aan de Willemeen. Hij werd aangenomen door de Willemeen nog voor er iets bekend was over de Goudvishal haar toekomst. Hoe zat het ook al weer?
Door een financiële meevaller bij de wethouder van cultuur, kreeg de Goudvishal begin 2008 15.000 euro om na de sluiting door te gaan met Goudvishal-activiteiten in jongerencentrum Willemeen. Voor een leek (en ook voor ondergetekende) is het verschil tussen Willemeen en Goudvishal programmering moeilijk te onderscheiden. Het is toch allemaal klere herrie, daar in de Willemeen?
Absoluut niet. Willemeen richt zich als jongerencentrum veel meer op de ontwikkeling van jongeren. Zo krijgen beginnende bandjes vaak hun eerste kans op een optreden op het Willemsplein. Daarnaast verzorgen zij ook een traditionelere death-metal programmering. De Goudvishal programmering richt(te) zich op de vele niches in de underground. Jorrit: “Obscure black-metal uit Noorwegen, ruige hardcore, allerlei (internationale) acts met een cult-status bij de fans. Hierdoor kwam het publiek uit alle hoeken van Nederland naar Arnhem. Soms zelfs uit Duitsland of België.”
Martijn van Uffelen, jarenlang programmeur bij de Willemeen en nu teamleider: “Door de meevaller bij de gemeente hebben wij ongeveer de helft van de oude programmering van de Goudvishal kunnen overnemen. Nog zeker niet alles.” Het eerste jaar van het huwelijk leverde vijfentwintig Goudvishal-concerten op, waar achtentachtig acts hebben gespeeld uit veertien verschillende landen.
Uit de cijfers blijkt verder dat 13167 bezoekers de Willemeen én Goudvishal programmering hebben gevonden in 2008. Waarbij ook opvalt dat de bezoekersaantallen eind 2008 krap verdubbelt zijn ten opzichte van eind 2007.
Martijn: “Het zou een tegenslag zijn voor de cultuur in Arnhem als Kultuurhuis Bosch definitief moet sluiten. Dan wordt de undergroundscene in Arnhem toch wel heel erg karig bezet.” De Gouvishal sloot toentertijd omdat het een aardige poot in de organisatie en programmering van het nieuwe Luxor zou krijgen. Toen later bleek dat Luxor niet die ruimte bood welke de Goudvishal in eerste instantie dacht in te vullen, gleed de Goudvishal de afgrond in. De Willemeen (met behulp van de wethouder) greep in.
We weten dat in 2008 een financiële injectie is gegeven. Hoe zal het tweede jaar huwelijk verlopen? “Dat weten we niet. We zitten nog steeds met een groot vraagteken hoe en of de politiek dezelfde financiële steun blijft geven.” De Goudvishal-activiteiten zijn afhankelijk van nieuwe meevallers, of de wethouder die het belang van de programmering vaststelt en structureel wil investeren in de undergroundscene van Arnhem. Met een duur poppodium (Luxor) waar de afgelopen tijd veel geld van de cultuurpot in is gestopt, en een noodlijdend Kultuurhuis Bosch is het maar de vraag of die steun komt.
Het jongerencentrum Willemeen bestaat al 33 jaar. Omdat het centrum ook een maatschappelijke / welzijnsfunctie invult, is het niet alleen afhankelijk van de subsidies uit de cultuurpot, en daarmee minder kwetsbaar.          
Martijn: “Wij? Wij verdwijnen niet.